Tømrer
Når Vg2 tømrer er fullført
Da kan du bli læring og få fagbrev innen:
– Tømrerfaget
Hva gjør en tømrer?
- Bygging av trehus og andre konstruksjoner i tre.
- Innredning av hus i tre, mur, stål eller betong.
- Rehabilitering og vedlikehold av bygninger.
- Produksjon og montering av elementer og moduler.
Tømreren sørger altså for at vi har hus å bo i og at husene som allerede finnes vedlikeholdes!
Å bygge med tre
Tømrerfaget omfatter bygging og montering av ulike typer trekonstruksjoner. Småhus bygges for det meste av tre, mens større næringsbygg ofte bygges av stål og betong med utfyllende bindingsverk av trevirke i ytterveggene. Det blir også stadig mer vanlig å bygge store hus av massivtre. Tømreren utfører innredningsarbeider i alle typer bygg, som oppsetting av innvendige vegger, isolering, platekledning, panelering, montering av dører og vinduer og kjøkken, parkettlegging og belistning.
Ta vare på det som ellerede er bygget
Det er også tømrerens jobb å vedlikeholde eksisterende trehus, og oppgradere dem til dagens eller en bedre standard. Dette kalles rehabilitering. Når gamle bevaringsverdige trehus skal føres tilbake til opprinnelig eller en tidligere tilstand, kalles det restaurering. Dette krever at tømreren har kunnskap og kompetanse om tidligere byggemetoder og materialkvaliteter.
Tradisjon og teknologi
Tømrerfaget representerer store verdier i byggenæringen og i samfunnet. Faget blir utført i store og små virksomheter over hele landet, og varierer fra enkelt manuelt arbeid til bruk av avansert verktøy og utstyr. Tømrerfaget er et tradisjonsrikt fag som er med på å sikre norsk byggeskikk og kulturelle verdier. Samtidig er faget i utvikling i takt med tiden, og digitale verktøy tas mer og mer i bruk både i planlegging og utførelse.

Et fag for fremtiden
Vi opplever endringer i klimapåvirkningen våre bygg og konstruksjoner utsettes for. Du blir en del av et fagmiljø som jobber aktivt med å finne gode og bærekraftige løsninger. Engasjerte lærlinger har en viktig rolle i det arbeidet.
Utdanningssteder


Ved Færder videregående skole er vi nært knyttet opp mot bygg- og anleggsbransjen. De vanligste yrkene du kan kvalifisere deg for innen bygg- og anleggsteknikk er tømrer, betongfagarbeider, murer, stillasarbeider, rørlegger, ventilasjons – og blikkenslager, tak – og membrantekker og maler.
Gjennestad videregående skole ligger i Stokke i Sandefjord kommune. Vi er en kristen internatskolen med elever fra hele landet. Her kan du altså søke selv om du bor i et annet fylke. På Gjennestad kan du velge mellom anleggsgartner og tømrer etter Vg1 bygg og anleggsteknikk.


Re videregående skole ligger i Ramnes i Tønsberg kommune, og har ca. 780 elever og 134 ansatte. Vi har opplæringstilbud innen idrettsfag, helse- og oppvekstfag, bygg- og anleggsteknikk og studiespesialisering. Toppidrett kan kombineres med alle utdanningsprogrammene.


Som elev ved bygg- og anleggsteknikk jobber du med virkelighetsnære oppgaver og forberedes til et yrke innenfor bygg- og anleggsnæringen.

Opplæringskontor


Vi trenger dyktige fagarbeidere!
Bygg- og Anleggsnæringen trenger godt kvalifiserte fagarbeidere for å kunne utføre fremtidige byggeoppdrag på en tilfredsstilende måte.
Bedriftene er derfor opptatt av å gi dagens lærlinger så god opplæring som mulig. Klarer vi å sikre at opplæringsårene preges av kvalitet og gjennomtenkte løsninger vil resultatet være godt kvalifiserte fagarbeidere på sikt.
Vi er derfor opptatt av å nyttiggjøre oss all den fagkunnskap og medmenneskelighet som Bygg- og Anleggsnæringen representerer. Dette betyr at hele bedriften er opptatt av å ta vare på lærlingen. Bedriftsledelse, anleggsledelse og fagarbeidere har alle et ansvar for at det skapes et godt opplæringsmiljø på bygg- og anleggsplassen.

Opplæringskontoret for tømrerfaget i Vestfold (OKT Vestfold) gir ungdommen muligheten til å få en solid og faglig utdanning innen tømreryrket. Kontoret tilbyr læreplasser i bedrifter som en godkjente for opplæring faget, og sørger for at lærlingene får den nødvendige veiledningen og oppfølgingen. Man får muligheten til å delta på ulike kurs og opplæringstiltak gjennom OKT Vestfold som vil bidra til å utvikle dine ferdigheter i faget. Man får god støtte gjennom læretiden og ikke minst frem mot svenneprøven.

